FRIESLAND - Wil je binnenkort op een vrijdagmiddag in het huwelijksbootje stappen? Hoeveel je kwijt bent voor een ceremonie in het gemeentehuis kan lokaal sterk verschillen. In Waadhoeke ben je van alle Friese gemeenten het minste kwijt: € 225. Dit terwijl een soortgelijke vrijdagceremonie in Leeuwarden ruim € 1.000 kost. Dit en meer blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van ThePerfectWedding.nl.


Gemeenten bepalen zelf de kosten voor een huwelijksceremonie, waardoor er lokaal grote verschillen zijn in de tarieven. In een jaarlijks terugkerend onderzoek brengt ThePerfectWedding deze gemeentelijke ceremoniekosten in kaart.

Leeuwarden duurste gemeente van Nederland

In Friesland vind je dit jaar de goedkoopste vrijdagceremonie in Waadhoeke (€ 225), maar ook in Harlingen (€ 228,20) en op Vlieland (€ 229) ben je relatief goedkoop uit voor een huwelijksvoltrekking in het gemeentehuis.

De duurste vrijdagmiddagceremonie van Friesland vind je momenteel in Leeuwarden (€ 1.043,76). Hier betaal je ruim € 800 meer dan in Waadhoeke voor een soortgelijke ceremonie. Leeuwarden heeft hiermee zelfs de duurste ceremonie van heel Nederland.

Sarah Glasbergen, oprichter van ThePerfectWedding.nl zegt hierover: ‘‘Vrijdag is van oudsher een erg populaire dag om te trouwen. Door die populariteit hebben sommige gemeenten lange wachttijden voor een vrijdagbruiloft. Het is mogelijk dat gemeenten hopen dat koppels een andere dag kiezen door de kosten te verhogen.’’

Trouwen is duurder geworden, in Smallingerland zelfs toename 30%

In Friesland betaal je momenteel gemiddeld € 367,55 voor een uitgebreide huwelijksceremonie op vrijdagmiddag. Deze kosten liggen 5,7% hoger dan vorig jaar. De kosten stegen hiermee iets harder dan elders in het land. De gemiddelde stijging bedraagt namelijk 5,5%.

In bijna elke Friese gemeente zijn de kosten dit jaar toegenomen, al zijn er wel verschillen per gemeente. De sterkste toename was er in Smallingerland: trouwen in het gemeentehuis is hier dit jaar 30% duurder dan in 2023. Je betaalt hier momenteel € 318,40 in plaats van € 245 vorig jaar.

In drie Friese gemeenten bleef het tarief gelijk: Harlingen, Ameland en Dantumadiel. Benieuwd hoe duur het is om te trouwen bij jou in de buurt, of zien hoe het in de rest van Nederland zit? Hier lees je meer over het onderzoek:

https://www.theperfectwedding.nl/trouw-feestlocaties/ceremonie