FRIESLAND - Goede isolatie, een duurzaam warmtesysteem en zonnepanelen op het dak: momenteel telt Friesland bijna 56.000 energiezuinige huizen met energielabel A. Dit komt neer op zo’n 31,2% van alle woningen in de provincie, zo blijkt uit onderzoek van Independer op basis van de energielabel registratie van de RVO. Lokaal zijn er wel grote verschillen. De duurzaamste Friese gemeente is Harlingen: hier heeft zelfs ruim de helft van de woningen energielabel A.

“Elke woning die tegenwoordig wordt verkocht of verhuurd, is verplicht een energielabel te hebben. Daarbij staat A voor energieneutraal en G voor een energieslurpende woning. De huizen met energielabel A of B zijn goed geïsoleerd, er liggen zonnepanelen op het dak en hebben meestal een duurzame energiebron”, legt Joris Kerkhof, expert energie bij Independer.

Op landelijk niveau heeft momenteel 34,5% van de woningen energielabel A. In Friesland ligt dit percentage iets lager. De provincie is hiermee iets minder duurzaam dan gemiddeld, al zijn er wel verschillen per gemeente.

Dit zijn de duurzaamste gemeenten van Friesland

In Harlingen staan naar verhouding de meeste duurzame woningen van Friesland: 54,4% van de huizen heeft energielabel A. De gemeente staat hiermee zelfs in de landelijke top 5 meest duurzame gemeenten. Ook Vlieland scoort goed qua duurzaamheid. De 5 Friese gemeenten met - naar verhouding - de meeste duurzame woningen:

  1. Harlingen: 54,4% van de woningen heeft energielabel A

  2. Vlieland: 48,3% van de woningen heeft energielabel A

  3. Heerenveen: 35,1% van de woningen heeft energielabel A

  4. Ooststellingwerf: 35% van de woningen heeft energielabel A

  5. De Fryske Marren: 33,7% van de woningen heeft energielabel A

Op Terschelling ligt het aandeel woningen met A-label juist het laagst van heel Friesland. Slechts 19,4% van de huizen heeft hier momenteel dit duurzame label. Ook op Ameland (20,8%) en in Achtkarspelen (24%) staan naar verhouding nog weinig energiezuinige woningen.

“Het A-label heeft verschillende niveaus, van A tot en met A ++++. Hoe meer plusjes hoe energiezuiniger de woning. Een huis met energielabel A ++++ wordt ook wel een nul-op-de-meter huis genoemd. Zo’n energieneutrale woning wekt op jaarbasis net zo veel energie op als dat het verbruikt. Soms zijn deze woningen zelfs energieleverend,” legt de expert Energie van Independer uit.

Op Terschelling en in Noardeast-Fryslân meeste energieslurpers

Momenteel heeft 7,9% van alle woningen in Nederland energielabel F of G. Dit zijn vaak wat oudere huizen met slechte isolatie en enkel glas. In Friesland gaat het om een percentage van 10,4%. Het is hiermee - samen met Zeeland en Limburg - de minst duurzame provincie van heel Nederland.

Op Terschelling en in Noardeast-Fryslân vind je naar verhouding de meeste energieslurpende woningen: hier heeft zelfs respectievelijk 23,6% en 16,2% van de huizen energielabel F of G. Ter vergelijking: in Smallingerland heeft slechts 5,7% van de woningen een ongunstig energielabel.

Voor meer informatie over dit onderzoek: https://www.independer.nl/energie/info/onderzoek/energielabels-2024