NEDERLAND - Op zondag 12 september organiseert Natuurbegraafplaats Geestmerloo voor het eerst een Inspiratiedag. Tussen 11.00 en 16.00 uur is iedereen welkom voor rondleidingen, een bijzondere demonstratie begraving, sfeervolle muziek en een expositie. Alles staat in het teken van afscheid nemen en begraven in deze nieuwe natuur.

Natuurlijk begraven spreekt aan
Op Natuurbegraafplaats Geestmerloo vinden mensen een laatste rustplaats in de natuur. Samen met de medewerkers van de natuurbegraafplaats kan zelf een plek uitgekozen worden in de eindeloze natuur. Bij een boom, met uitzicht op de duinen of op eiland? Het is allemaal mogelijk. U kunt dagelijks terecht op Geestmerloo om een plekje uit te komen zoeken.

Er worden alleen natuurlijke materialen gebruikt, waardoor het graf helemaal opgaat in de natuur. Graven worden niet meer geruimd en blijven een persoonlijke rustplek voor altijd. Deze manier van afscheid nemen en begraven is relatief nieuw, maar vindt bij veel mensen interesse en aansluiting. De Inspiratiedag is een laagdrempelige manier om daar nader kennis mee te maken.

Demonstraties en rondleidingen
Bezoekers kunnen elk half uur meelopen met een rondleiding. De groepjes worden daarbij klein gehouden. Liever zelf lopen? Er is ook een route met uitleg op papier of via een app te volgen. Daarnaast is er een demonstratie te zien van een begraving en is er een urngraf te bekijken. Er worden kleurrijke uitvaarten in scène gezet door Gijsje Teunissen en er is een uitgebreide expositie van rouwdoeken, kisten en manden gemaakt van natuurlijk materiaal.

Zelf aan de slag
Zelf een rouwdoek vouwen of kist of urn beschilderen kan veel voldoening geven. De expositie biedt ruimte om dat te ervaren. Liever de diepte in over omgaan met rouw? Het is mogelijk aan te melden voor de workshop hierover. Ook is er in de middag een lezing over het organiseren van een afscheid.

Een stralende papa
Na het overlijden van Werner van der Loo, wiens urn op Geestmerloo begraven is, hebben zijn vrouw en kinderen aan twee boeken meegewerkt: ‘Een stralende papa’ en ‘Een doodgewoon doeboek’. Beide boeken nodigen uit om de dood als natuurlijk onderdeel van het leven te ervaren en worden gepresenteerd tijdens de Inspiratiedag.

Meer weten?
Het volledige programma staat op www.geestmerloo.nl. De Inspiratiedag is toegankelijk van 11:00 uur tot 16:00 uur aan de Nauertogt 21A in Koedijk. Aanmelden is gewenst. Wij moedigen bezoekers aan om vooral op de fiets te komen. Parkeren kan bij Geestmerambacht. T: 072 - 3030220 / E: info@geestmerloo.nl.
Contactpersoon: Caroline Oostveen.