JOURE - Het NPO Radio 1-programma Dijkstra & Evenblij Ter Plekke zendt aanstaande zondagavond uit vanuit Fabriek Joure, gemeente De Fryske Marren.


Presentatoren Erik Dijkstra en Frank Evenblij praten daar onder meer over asielopvang. In het dorpje Rottum verzetten inwoners zich tegen de komst van een asielzoekerscentrum. In Balk, dat ligt in dezelfde gemeente, willen inwoners juist dat het huidige azc in hun dorp blijft bestaan, terwijl het gemeentebestuur die locatie wil afbouwen.

De Sminkefeart is een schitterende vaart in Gaasterland, maar het schilderachtige decor van eiken en koningsvarens verhult dat het water zwaar vervuild is. Omwonenden maken zich zorgen over de hoge concentratie bestrijdingsmiddelen.

Wie Friese meren zegt, zegt skûtsjesilen. Schipper Sytze Brouwer bereidt zich voor op het nieuwe seizoen en probeert zijn schip met technische aanpassingen nog sneller te maken. Hij is te gast samen met Sippy Tigchelaar. Zij deed jarenlang verslag van het skûtsjesilen bij Omrop Fryslân.

Gerrit Hiemstra, populair weerman, zwaaide af bij de NOS en werpt zich vol in de strijd tegen klimaatverandering.
Verder gaat het over De Smearlappen van Anne Wadman. Een taboedoorbrekende roman die Friesland zestig jaar geleden op zijn kop zette.
En: wat is er nog te vinden van Kamp Wyldemerck? Het woonoord voor Molukkers waar ooit de eerste minaret van Nederland verrees.

Ook krijgen Frank en Erik een proeverij van koeken voorgeschoteld. Koeken die eigen zijn aan verschillende plaatsen in De Fryske Marren, zoals de Jouster ‘keallepoaten’.

Douwe Dijkstra en de sneue vertoning verzorgen de livemuziek. Douwe groeide op in Oosterzee aan het Tjeukemeer.

(Onderwerpen in de uitzending zijn onder voorbehoud van wijzigingen)

U bent van harte welkom om de uitzending op 10 december bij te wonen.

Locatie: Fabriek Joure, Slachtedyk 24A, Joure.

Inloop 19.30 tot 20.00 uur.

De radio-uitzending is van 20.00 tot 22.00 uur en is ook te volgen bij BNNVARA op NPO Radio 1 en nporadio1.nl