DORDRECHT - Tijdens het WK Shorttrack in Dordrecht is Suzanne Schulting voor het eerst wereldkampioene geworden op de 1500 meter. Schulting (23) won twee jaar geleden in Sofia wel al eens het WK op de 1000 meter en het allroundklassement, maar toonde zich zaterdag ook op de 1500 meter oppermachtig. Landgenote en talent Xandra Velzeboer (19) reed knap naar het brons.

In de finale had Schulting halverwege even last van de Belgische Hanne Desmet, maar eenmaal op kop met Velzeboer in haar kielzog, voerde ze het tempo dusdanig op dat de rest alleen maar kon volgen.

Onbedreigd reed de Olympisch kampioene op de 1000 meter naar haar wereldtitel waar Velzeboer op de laatste meters nog werd geklopt door de Canadese Courtney Sarault en genoegen moest nemen met brons.

Heren
Bij de heren was er helaas geen goud voor Nederland op de 1500 meter. Itzhak de Laat moest zich tevreden stellen met zilver achter de Canadese routinier Charles Hamelin. Brons was er voor de Rus Semen Jelistratov. Sjinkie Knegt werd in de halve finale gediskwalificeerd.