JOURE - Na acht maanden bouwen en een beetje extra geduld tot de coronamaatregelen het toelieten, is de Wumkesskoalle officieel geopend! Wethouder Luciënne Boelsma knipte het lint door samen met Jaap van der Heide, bestuurder van CBO Meilân scholen. ”Het is een prachtige groene school geworden.” zegt trotse directeur Roeland de Jong.

De Wumkesskoalle heeft een enorme metamorfose gekregen. Het pand is door de bouwvakkers gestript en opnieuw opgebouwd. De revitalisatie is ontworpen door Jous Architecten uit Joure. In de tussentijd volgden de leerlingen gewoon hun lessen met hier en daar aangepaste looproutes. In oktober 2021 waren de werkzaamheden zo goed als klaar.

Groene school

Het 40 jaar oude schoolgebouw was toe aan een opfrisser. Buiten is het pand bekleed met hout en is er een nieuw fietsenhok geplaatst. Ook is het schoolplein groener met onder andere houten speeltoestellen, planten en struiken. Dit is uitgevoerd door Snoek Puur Groen in samenwerking met kinderen en ouders van de school. De gelden voor het schoolplein zijn onder andere binnengehaald door subsidies van het Mienskipsfûns, De Westermar Stichting en het Rabobank coöperatiefonds. Het gebouw zelf is gasvrij en zelfvoorzienend dankzij zonnepanelen op het dak. Leraren kunnen nu ook buiten lesgeven. “Elke groep heeft een moestuin waar ze vanuit hun lokaal op uit kijken” zegt De Jong.

Buiten doorgetrokken naar binnen

De duurzaamheid van het vernieuwde gebouw is doorgetrokken naar binnen. Lokalen kunnen bijvoorbeeld zelf de temperatuur regelen en lampen gaan automatisch aan en uit. Daarnaast is de inrichting meer open. Er kan dwars door de school heen gekeken worden. Alles is verbonden met schuifdeuren.