FRIESLAND - De gedichten van Wjerspegelje hangen inmiddels op meer dan 200 locaties in de gastvrijheidssector, bibliotheken, scholen en gemeentehuizen van Friesland. Daarmee is het project van Leeuwarden UNESCO City of Literature en Merk Fryslân een succes geworden. De start in januari en de uitbreiding met 96 locaties in april waren bijzondere momenten. Met het bereiken van de nieuwste mijlpaal en als voltooiing van het project verdiende Wjerspegelje nog een keer extra aandacht. Dit gebeurde tijdens de Verhalenavond op vrijdag 26 november in Tresoar, waar verschillende Friese dichters hun gedicht voordroegen. Met de videocompilatie wordt het project afgerond.

Wjerspegelje
Voor Wjerspegelje schreven 28 Friese dichters vijftig Friestalige gedichten die nu op meer dan 200 locaties te zien zijn op spiegels in toiletten. Tijdens de twintig seconden die je gebruikt om je handen goed te wassen, kun je een Fries gedicht lezen. De Nederlandse vertaling van het gedicht is ook te lezen met de QR-code op de spiegel. Wjerspegelje is een project van Leeuwarden UNESCO City of Literature en Merk Fryslân, naar Zwols voorbeeld (weerspiegelen.nl) en uitgevoerd met steun van de provincie Fryslân. De gedichten blijven voorlopig nog te zien. De locaties zijn te vinden op friesland.nl/wjerspegelje.

Taal van mijn hart
In verband met de covid-maatregelen vond de Verhalenavond dit jaar niet plaats in huiskamers, maar op twintig ruimere locaties. Met het thema ‘Taal van mijn hart’ werd het alsnog een heel persoonlijke avond. Dichters Arjan Hut, Neeltje Bonnema, Sannemaj Betten en Joël Hut droegen in Tresoar hun Wjerspegelje-gedichten voor. Sannemaj zegt hierover: “'Taal van mijn hart' is belangrijk voor mij omdat ik als dichter in elk stukje 'taal' een stukje 'hart' stop. Míjn taal van mijn hart is een mengelmoesje van Nederlands, Fries, Bildts en Dyslectisch. Ik heb meegewerkt aan Wjerspegelje omdat ik het als mijn missie zie om poëzie meer naar de mensen te brengen. Tijdens het handen wassen na een toiletbezoekje vind ik hier een prachtig moment voor.’’