HINNAARD - Om de weidse schoonheid van De Greidhoek te benadrukken en het onmisbare nut van vogels en insecten daarin, heeft VVV Waterland van Friesland een unieke vogelpodcast ontwikkeld. Cabaretier Jochem Myjer, ‘gruttoboer’ Murk Nijdam, Natuurmonumenten en vele anderen verleenden er hun medewerking aan.

Het is wetenschappelijk bewezen: vogels maken je gelukkiger. Hun vrolijke gefluit is goed voor je humeur, terwijl het spotten van vogels de geest kalmeert. Ook voor ‘Adéhadé’ cabaretier Jochem Myjer. Echter, hij en anderen ervaren ook onrust over de afnemende ruimte voor weidevogels. De podcast belicht wat natuurorganisaties, boeren en vogelliefhebbers doen om het tij te keren. En ook wat we samen moeten doen. Toch is de podcast geen zware kost. Hij zit namelijk vol leuke vogelweetjes. Er zit zelfs zoveel informatie in dat hij meerdere keren beluisterd kan worden.

Natuurlijke schoonheid
De podcast is een initiatief van VVV Waterland van Friesland. Directeur Floriaan Zwart, vertelt: “Via het beluisteren van de podcast willen we ogen openen. Onder andere voor de natuurlijke schoonheid van Waterland van Friesland buiten onze reguliere, toeristische trekpleisters. Ook willen we benadrukken wat het natuurlijke en maatschappelijke belang van vogels en insecten is in het ecosysteem van ons cultuurlandschap De Greidhoek.”

Samenwerken is noodzaak

Hanneke Wijnja, boswachter Communicatie en Beleven bij Natuurmonumenten, mocht de podcast als eerste beluisteren. Een plek waar de podcast over gaat, namelijk weidevogelgebied Skrins, wordt beheerd door Natuurmonumenten. Skrins ligt in De Greidhoek en valt daarmee binnen het werkgebied van VVV Waterland van Friesland. Hanneke: “Skrins is – samen met de nabijgelegen natuurgebieden van Natuurmonumenten Skrok en de Lionserpolder - één van de belangrijkste weidevogelgebieden van Friesland. Dit succes hebben we bereikt door goed samen te werken met boeren en vogelwachten. We hebben elkaar nodig om de weidevogels te redden. Deze podcast benadrukt dat maar weer eens op een leuke manier.”

De podcast beluisteren
Naast het informatiebord bij de vogelkijkhut in het natuurgebied Skrins (bij Easterlittens) van Natuurmonumenten vind je een QR-code die je naar de podcast leidt. Maar via www.waterlandvanfriesland.nl/ruimte kun je er nu ook direct naar luisteren. Of luister ernaar terwijl je de 36 kilometer lange fietstocht maakt door de Greidhoeke langs de natuurgebieden Skrins, Skrok en de Lionserpolder. Het helpt je om met andere ogen naar de natuur en weidevogels zoals de kievit, scholekster en grutto te kijken.

Verhaallijn ruimte

Vanuit de vogelkijkhut van Skrins ontdek je de rust en ruimte van Waterland van Friesland. Hiervoor heeft VVV Waterland van Friesland de verhaallijn Ruimte ontwikkeld. In totaal zijn er twaalf locaties in de regio aangewezen tot ruimtepunten. Door ruimtepunten te bezoeken maak je een ruimtereis. Met beide voeten op aarde lees je vooraf of op locatie een Fries gedicht, die gaat over deze bijzondere plek. Bij vier ruimtepunten, zoals bij Skrins, beluister je ook een podcast.

Over VVV

VVV Waterland van Friesland verleidt inwoner en toerist om gast te zijn in Zuidwest Friesland. Dat gebeurt met inspirerende informatievoorziening, gerichte marketing en goed gastheerschap. Het werkgebied is groot, vanaf de Afsluitdijk tot aan Lemmer en van Joure en Sneek tot aan Bolsward. Waterland van Friesland heeft in dit gebied zestien VVV-locaties en achttien informatiepunten. Daarnaast wordt informatie verstrekt via de website en diverse publicaties. Ongeveer 950 ondernemers zijn lid van VVV Waterland van Friesland. De VVV verbindt deze ondernemers met elkaar in één krachtige netwerkorganisatie.