FRIESLAND - Mooie gedichten op bijzondere locaties mét prachtige vergezichten over de Friese meren. VVV Waterland van Friesland en Recreatieschap Marrekrite hebben samen de unieke MarBoei Poëzieroute gelanceerd. Dit is een vaartocht die je in andere sferen brengt en die je niet snel vergeet. Geniet van deze nieuwe bijzondere, inspirerende en poëtische route.

De MarBoei Poëzieroute brengt je in Waterland van Friesland varend langs negen MarBoeien van Recreatieschap Marrekrite. “We hebben in Zuidwest Friesland tientallen van deze boeien op de meren liggen”, vertelt Lourens Touwen, directeur van Recreatieschap Marrekrite. “Als je aan een MarBoei afmeert, mag je vierentwintig uur blijven liggen. Zo’n plek is dan helemaal van jou. Om je heen heb je alleen maar water. Dichterbij je eigen natuur kun je niet komen. We hebben gemerkt dat onze MarBoeien mensen enorm inspireren. Daar wilden we wat mee doen.”

Inspirerende vaarroute
Het resultaat is de inspirerende MarBoei Poëzieroute. “Het idee dat er plekken op het water zijn waar je kunt genieten van gedichten, of waar je zelf aan het dichten kunt slaan, vonden wij een prachtige reden om deze vaarroute te maken”, aldus Floriaan Zwart, directeur VVV Waterland van Friesland. “We werken vaker samen met Recreatieschap Marrekrite, maar nog niet eerder aan zo’n poëtisch project. Het is echt een heel waardevolle route die we met elkaar hebben kunnen realiseren. We weten zeker dat heel veel mensen ervan zullen genieten. En wie weet wat voor gedichten dit onze regio nog meer gaat opleveren.”

Negen poëtische ankerplaatsen

Met de gloednieuwe vaarroute zijn negen MarBoeien omgetoverd tot poëtische ankerplaatsen. De gedichten zijn samen met de dichters van algemeen-cultureel opinieblad De Moanne geschreven. Voor de vaarroute maakte dichteres Ellen Deckwitz voor het eerst in haar leven een boottochtje over het Hegemer Mar. Dichter Elmar Kuiper keek naar het verleden op de Swarte Brekken. En dichter Jaap Krol ging op en neer op de Sleattemer Mar.

Alle negen boeien zijn door de gedichten - grotendeels in het Fries - met elkaar verbonden. Bij elke MarBoei is een bijbehorend gedicht te lezen. Terwijl je de poëtische woorden tot je neemt - zoals ‘Seilen ride op ’e reiden, skowe as blauwe triangels troch pleats en mole’ - geniet je van het uitzicht, de rust en de ruimte. De MarBoei in de Hegemer Mar is ook nog onderdeel van de Verhaallijn Ruimte van VVV Waterland van Friesland. Daarmee ga je via twaalf bijzondere plekken op ‘ruimtereis’. Met beide voeten op aarde lees je vooraf of op locatie een (Fries) gedicht die gaat over de bijzondere plek. Bij vier ruimtepunten beluister je ook een podcast.

Bijna honderd kilometer

Wie alle poëtische MarBoeien wil aandoen, is meerdere dagen onderweg. De honderd kilometer lange vaarroute is te vinden op de website van VVV Waterland van Friesland https://www.waterlandvanfriesland.nl/. Voordeel van de tocht is dat je bij de MarBoei een dag mag blijven en dus ook de sterrenhemel kunt bewonderen. Het aanmeren aan een MarBoei is voor veel mensen ook nog eens vrij gemakkelijk. Er hoeft maar één lijntje door het oog op de boei te worden gestoken. De wind houdt het schip automatisch weg van de boei. Het enige dat je daarna nog hoeft te doen, is mijmeren over de poëtische woorden, op de zachte deining, tot het ochtendgloren laat weten dat het tijd wordt voor het volgende gedicht.

Over VVV Waterland van Friesland

VVV Waterland van Friesland verleidt inwoner en toerist om gast te zijn in Zuidwest Friesland. Dat gebeurt met inspirerende informatievoorziening, gerichte marketing en goed gastheerschap. Het werkgebied is groot, vanaf de Afsluitdijk tot aan Lemmer en van Joure en Sneek tot aan Bolsward. Waterland van Friesland heeft in dit gebied zestien VVV-locaties en achttien informatiepunten. Daarnaast wordt informatie verstrekt via de website en diverse publicaties. Ongeveer 950 ondernemers zijn lid van VVV Waterland van Friesland. De VVV verbindt deze ondernemers met elkaar in één krachtige netwerkorganisatie.

Over Recreatieschap Marrekrite
Marrekrite is een Gemeenschappelijke Regeling, een samenwerking tussen de provincie Fryslân en dertien deelnemende (vaste wal) gemeenten. Marrekrite is al ruim 65 jaar hét recreatieschap voor het Friese water en land. Marrekrite realiseert en onderhoudt vrije ligplaatsen in het buitengebied, de fiets- en wandelknooppuntnetwerken, maar ook de toeristische overstappunten (TOP). Het recreatieschap wil het de recreanten (inwoners en toeristen) in de provincie zo aangenaam mogelijk maken. De verbondenheid met, en respect voor, de natuur en landschap is daarbij van groot belang.