NEDERLAND - Hoe bestuur je een trein, hoe zet je een wissel om of hoe is het om conducteur te zijn? Tijdens de Spoorwensdagen kom je het te weten! Tijdens deze dagen zorgen ProRail en NS ervoor dat wensen die te maken hebben met treinen en het spoor in vervulling gaan. Dit jaar vinden de Spoorwensdagen plaats op 4 en 5 juni. Iedereen met een wens kan deze tot 4 maart indienen op Spoorwensdagen.nl. De vrijwilligers van NS en ProRail gaan vervolgens aan de slag om een selectie van alle wensen uit te laten komen.

Meelopen met een hoofdconducteur op de trein, een bezoek aan het simulatorcentrum in Amersfoort, een van de onderhoudsbedrijven of de Verkeersleiding van ProRail, het hoort er allemaal bij tijdens de Spoorwensdagen.

Vorig jaar bijvoorbeeld ging de toen zeventigjarige Jan als speciale hoofdconducteur mee de trein op. Hij woonde in een verzorgingshuis pal aan het spoor in Meppel en maakte elke dag een rondje langs het spoor. Het verzorgingshuis ging vorig jaar verhuizen, dus dat betekende dat hij niet meer elke dag naar de treinen kon gaan kijken. Om het leed iets te verzachten, hadden medewerkers van het verzorgingshuis hem opgegeven voor de Spoorwensdagen.

Ook Sjoerd, een jongetje dat vanwege ziekenhuisbezoeken al veel met de trein was geweest, kreeg een VIP-behandeling. Hij mocht een kijkje nemen achter de schermen van Rotterdam Centraal en mocht zelfs met de stationsmanagers mee het dak op. Beiden hadden een topdag. Zo worden ieder jaar tientallen spoorse wensen vervuld.

Wens indienen


Al 17 jaar organiseren NS en ProRail jaarlijks samen de Spoorwensdagen. Iedereen, van jong tot oud, kan een wens indienen. Vrijwilligers van beide organisaties zorgen er twee dagen lang voor dat de wensen van hun VIP-gasten in vervulling gaan.