JOURE - In januari en februari organiseert Museum Joure iedere donderdag om 14.00 uur een thema-rondleiding.

·Op 5 en 19 januari en 2 en 16 februari is het thema ‘De wereld van DE’. De rondleiders vertellen mooie verhalen over dit wereldwijd opererende bedrijf. Ze nemen de bezoekers mee door de oude gebouwen van Douwe Egberts, waar nu Museum Joure gevestigd is. De bezoekers kunnen een kijkje nemen in ruimtes die normaal niet voor publiek toegankelijk zijn, zoals de ‘mooie kamer’.
·Op 12 en 26 januari en 9 en 23 februari is het thema ‘De wereld van de oude Jouster maakindustrie’, waarover in Museum Joure veel te vinden is. De rondleiders vertellen mooie verhalen over de Jouster klokkenmakerijen, over de kopergieters van Keverling, over de zilver & goudsmeden en de Jouster drukkers. En natuurlijk over het bekendste Jouster bedrijf: Douwe Egberts.

Van tevoren opgeven via de site is aan te raden, want vol=vol. Deelnemers betalen alleen de reguliere entreeprijs voor het museum van € 8,50 (online) of € 9,00 (aan de kassa) per persoon. Museumkaarten zijn geldig.

Tijdens de thema-rondleidingen vertellen de rondleiders de mooiste verhalen over het bedrijf en de eigenaren van DE. Van oorsprong is DE een ouster bedrijf, dat is begonnen in de panden waar nu Museum Joure is gehuisvest. Hier vind je de winkel De Witte Os, het naastgelegen herenhuis en het eerste fabriekje, de locaties waar de nazaten van Egbert Douwes het bedrijf lieten uitgroeien tot Nederlands bekendste koffie- en theemerk.. Ook neem je een kijkje in de prachtige salons en de ‘mooie kamer’ van de voormalige eigenaren van Douwe Egberts, ruimtes die normaal voor publiek gesloten zijn.

Tijdens de thema-rondleidingen zetten de rondleiders verschillende Jouster maakindustrieën in het licht. Natuurlijk komt Douwe Egberts aan bod, maar ook andere bedrijfstakken zoals de klokkenmakerijen, de kopergieterij van Keverling en de Jouster drukkerijen. Wie dat wil, kan een kijkje nemen in de oude kantoorruimtes van Keverling, die normaal voor publiek gesloten blijven.