JOURE - Vandaag (27-01-2020) maken Spanninga Netherlands en Museum Joure bekend de uitstekende relatie tussen beide organisaties te willen bestendigen. Dhr. Feike Spanninga (algemeen directeur Spanninga Group, dat vooral bekend is vanwege de fietsverlichting) en Dhr. Peter de Jonge (voorzitter Museum Joure) tekenden met plezier de overeenkomst, waarmee de sponsoring in ieder geval tot 2023 wordt verlengd. Dhr. De Jonge vertelt: ‘Wij zijn blij dat Spanninga ons mooie museum weer wil ondersteunen’.

Al sinds 2014 is er een sponsorrelatie tussen Spanninga en Museum Joure. Dat deze twee organisaties elkaar gevonden hebben, ligt voor de hand. Feike Spanninga: “Spanninga is een echt oud-Jouster bedrijf dat hier groot is geworden en met allerlei draden aan Joure is verbonden. Hier is mijn pake als goudsmid begonnen. In de jaren dertig heeft hij zich toegelegd op het maken van fietsverlichting en dan met name achterlichtjes. Na de oorlog stond Spanninga wel bekend als de achterlichtjesfabriek.” Feike Spanninga is zelf ook zeer geïnteresseerd in geschiedenis. Mede dankzij hem werd in 2018 het 100-jarig bestaan van het bedrijf goed gevierd, niet alleen met een feestje, maar ook met een prachtig boek over de geschiedenis van het bedrijf.

Het 100-jarig bestaan van Spanninga was voor Museum Joure ook reden om aandacht aan het bedrijf te besteden. Een fraaie tentoonstelling over Spanninga liet zien hoeveel innovatie en doorzettingsvermogen nodig is voor er een mooi product op de markt komt. Voorzitter Peter de Jonge vertelt: “Als Museum Joure willen we ons publiek laten zien hoe alledaagse en bijzondere dingen gemaakt werden en worden. Dat laten we zien bij onze vaste collecties, zoals de collectie koffie- en theeobjecten en de collectie klokken. Maar het is ook de rode draad in onze tijdelijke tentoonstellingen. Dan brengen we regelmatig een ander bedrijf of een andere maakindustrie voor het voetlicht. Het is prachtig dat we in 2018 konden laten zien hoe Spanninga al 100 jaar fietslichten produceert. Niet alleen omdat Spanninga onze sponsor is, maar ook omdat het een fantastisch maakbedrijf is.”