FRIESLAND - Kinderen met een speurtocht op een leuke en avontuurlijke manier laten kennismaken met het verrassende en historisch gezien zeer interessante watersportdorp Heeg. Dat was het ludieke idee van VVV Waterland van Friesland. De ondernemersvereniging van Heeg (OVH2000) omarmde dit initiatief onmiddellijk en nam graag de kosten voor rekening om de speurtocht te ontwikkelen. Het resultaat? Speurende kinderen die in Heeg druk bezig zijn de juwelencode te kraken.

De kinderspeurtocht heeft de inspirerende en spannende naam ‘Juwelen zoeken in Heeg’ gekregen. De tocht voert langs de markante plekken in het watersportdorp, zoals de palingaak, de Bûterhoeke en het Hooischippershuis. Door de route op de schatkaart te volgen en de vragen te beantwoorden, kan de juwelencode worden gekraakt. De juwelen van Heeg zijn de bijzondere plekken en leuke weetjes van het dorp. Wie de code kraakt, krijgt bij het bezoekerscentrum en VVV van Heeg, een heus ‘juweelzoekdiploma’ en een juweeltje.

Negentien vragen en een codelijst

De kinderspeurtocht begint in het interactieve bezoekerscentrum van Heeg. Daar duwen de kinderen bij de weergave van de palingaak Korneliske Ykes II vissen uit een ton met daarop allemaal leuke weetjes, bijvoorbeeld over een vis met twee harten. Na het bezoekerscentrum wordt koers gezet richting onder meer de Súderhaven. Daar moet van een bepaald pand het aantal ramen worden geteld. Bij de Ichthuskerk is de vraag welk dier op de windwijzer staat. En hoe ontdek je nu het huisnummer van waar de laatste beroeps(paling)visser van Heeg woont? In totaal zijn er negentien vragen. Daarna kan het kraken van de code beginnen met behulp van de codelijst. Gaat het alle kinderen lukken? Vast wel! En anders moeten de ouders hier en daar maar even helpen, want voor hen is de speurtocht minstens zo leuk.

Verkrijgbaar bij bezoekerscentrum Heeg en online

De avontuurlijke speurtocht ‘Juwelen zoeken in Heeg’ is verkrijgbaar bij het bezoekerscentrum en VVV aan de Harinxmastrjitte 36 in Heeg. Ook via de webshop van VVV Waterland van Friesland is de speurtocht te koop: shopfriesland.nl. De prijs bedraagt vier euro. De opbrengst van de verkoop wordt deels gebruikt om de speurtocht actueel te houden en om de deelnemende kinderen een klein, duurzaam edelsteentje te geven, een echt juweeltje dus! Het andere deel van de opbrengst is bestemd voor het onderhouden van het bezoekerscentrum in Heeg dat jaarlijks druk wordt bezocht.

Over VVV Waterland van Friesland

VVV Waterland van Friesland verleidt inwoner en toerist om gast te zijn in Zuidwest Friesland. Dat gebeurt met inspirerende informatievoorziening, gerichte marketing en goed gastheerschap. Het werkgebied is groot, vanaf de Afsluitdijk tot aan Lemmer en van Joure en Sneek tot aan Bolsward. Waterland van Friesland heeft in dit gebied zestien VVV-locaties en achttien informatiepunten. Daarnaast wordt informatie verstrekt via de website en diverse publicaties. Ongeveer 950 ondernemers zijn lid van VVV Waterland van Friesland. De VVV verbindt deze ondernemers met elkaar in één krachtige netwerkorganisatie.