JOURE/LEMMER - Het is pas halverwege de maand november en de Open Museum Maand in Zuidwest Friesland mag nu al een enorm succes worden genoemd. De eerste twee weken van november hebben maar liefst 18.500 mensen de vijftien deelnemende musea bezocht. Dat is meer dan een verdubbeling van het totaal aantal bezoekers ten opzichte van november vorig jaar. Daarmee is deze doelstelling na twee weken Open Museum Maand al ruim behaald.

Ongeveer 60 procent van de bezoekers die binnenkwamen met een Open Museum Maand-waardebon, was afkomstig uit Zuidwest Friesland."Dat is precies onze bedoeling", aldus Floriaan Zwart, directeur van VVV Waterland Friesland. "We horen veel bezoekers zeggen dat ze het museum wel kennen van het voorbijgaan, maar dat ze nu eindelijk een keer binnen zijn." Samen met de gemeenten Súdwest-Fryslân en De Fryske Marren laat VVV Waterland van Friesland de inwoners graag op een laagdrempelige manier culturele ontdekkingen doen in eigen omgeving. "We creëren hiermee direct ambassadeurs voor Waterland van Friesland. En we laten zien dat er in onze regio veel interessante slecht-weervoorzieningen zijn voor toerist én inwoner. Musea zijn leuk om te bezoeken in de zomer bij regenachtig weer. Maar zeker ook in het voor- en najaar. Dat zijn perioden waarin de musea in onze regio het in tegenstelling tot de grote steden in Nederland normaliter veel rustiger hebben."

Eindelijk op bezoek gegaan

Van de bezoekers aan de Open Museum Maand kwamen zo'n 33 procent van elders uit de provincie en zeven procent verbleef in een hotel, camping, bed & breakfast of andere logiesaccommodatie. Dat er volop vanuit Friesland in de regio ontdekkingen worden gedaan, blijkt ook uit de reacties die in de gastenboeken bij de musea worden achtergelaten. Zo bezochten Gerda en Petra uit Heerenveen deze maand Museum Joure. "We wonen op slechts tien kilometer afstand. We hebben wel vaak naar dit museum gekeken, maar nu is het dan eindelijk echt tot een bezoek gekomen. Wat is dit een leuk museum voor jong en ouder. Douwe Egberts, wie kent het merk niet van de koffie en thee? Maar er is meer", zo laten deze bezoekers weten. Ook de bijzondere uurwerken, de drukkerij, de zilversmid, de koperslagerij en de monumentale gebouwen hebben diepe indruk op het tweetal gemaakt. "We hebben ons bezoek afgesloten met een heerlijk kopje koffie en appelgebak."

Onderzoek naar museumbezoek

VVV Waterland van Friesland doet via jouwmening.museummaand.frl onderzoek naar het museumbezoek tijdens de Open Museum Maand. Bezoekers van de deelnemende musea krijgen een flyer met meer informatie over de enquête. Ook zijn er medewerkers en vrijwilligers van VVV Waterland van Friesland die elk weekeinde bezoekers in de musea vragen stellen. Beate uit Haarlem vulde naar haar museumbezoek in Zuidwest Friesland direct de online vragenlijst in. "We zijn enorm verrast door de Open Museum Maand. Niet omdat het gratis was, maar omdat het zo ontzettend interessant is. We hebben onverwacht echt veel geleerd."

Sociale bijvangst

Er ontstaat ook een positief sociaal effect door de Open Museum Maand. "We horen dat mensen die normaal niet zo snel samen naar het museum zouden gaan, of dit wellicht niet kunnen betalen, ook de Open Museum Maand ontdekken", vertelt Floriaan. "Zo kregen we een mail met de vraag of bewoners van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers uit gemeente De Fryske Marren met elkaar naar het museum mochten. En we begrepen dat een groep senioren vanuit hun kerk op culturele ontdekkingstocht gaat. Ook de vrijwilligers van de Voedselbank willen er met elkaar een uitje van maken."

Onbeperkt langsgaan

De Open Museum Maand duurt nog tot en met 30 november. Inwoners en toeristen kunnen via museummaand.frl de waardebon downloaden. Door deze in te vullen en in te leveren bij het museum dat wordt bezocht, krijgen zij gratis toegang. Het aantal waardebonnen is onbeperkt. Je kunt daarmee dus in november ook alle vijftien musea bezoeken, zelfs meerdere malen. De deelnemers zijn: het Afsluitdijk Wadden Center, Bezoekerscentrum Mar & Klif, Cultuurhistorisch Centrum De Tiid, Eerste Friese Schaatsmuseum, Fries Scheepvaart Museum, Nationaal Modelspoor Museum, Ir. D.F. Woudagemaal, Jopie Huisman Museum, Kazemattenmuseum, Museum Warkums Erfskip, Museum en werkplaats Houtstad IJlst, Museum Hindeloopen, Museum It Tsiispakhûs, Museum Joure en Museum Sloten. Hieronder zijn ook culturele instellingen die normaal gesproken in deze maand zijn gesloten.

Bus- en treinactie én speciale routes

De musea zijn tijdens de Open Museum Maand met de (elektrische) auto of met het openbaar vervoer te bezoeken. Samen met Arriva heeft VVV Waterland van Friesland een speciale actie. Voor slechts 9,95 euro per persoon kun je met de Arriva-bus of -trein op museumtoer. Kinderen tot en met 11 jaar reizen gratis met een volwassene mee (18 jaar en ouder). Met mooi weer kun je natuurlijk ook wandelen of fietsen naar een museum. VVV Waterland van Friesland biedt fietsroutes, een wandelroute en een autoroute die langs de musea gaan.

Over VVV Waterland van Friesland

VVV Waterland van Friesland verleidt inwoner en toerist om gast te zijn in Zuidwest Friesland. Dat gebeurt met inspirerende informatievoorziening, gerichte marketing en goed gastheerschap. Het werkgebied is groot, vanaf de Afsluitdijk tot aan Lemmer en van Joure en Sneek tot aan Bolsward. Waterland van Friesland heeft in dit gebied zestien VVV-locaties en achttien informatiepunten. Daarnaast wordt informatie verstrekt via de website en diverse publicaties. Ongeveer 900 ondernemers zijn lid van VVV Waterland van Friesland. De VVV verbindt deze ondernemers met elkaar in één krachtige netwerkorganisatie.