JOURE - Op loopafstand van het centrum ligt het voormalige terrein van Harcos en Sweiland. Op die plek ontwikkelt onze gemeente een Havenkwartier. Het plan bestaat uit een passantenhaven met faciliteiten en een commerciële ontwikkeling. Het college van b en w besluit het perceel aan de passantenhaven te verkopen aan Evertsen Bouw Ontwikkeling B.V. die er een hotel, restaurant en een (vergader)zaal ontwikkelt.

Wethouder Roel de Jong: “wij zijn blij met het plan voor een hotel, restaurant en een (vergader)zaal. Dit zorgt voor een ruimtelijke kwaliteitsimpuls voor recreatie en toerisme in Balk. Daarmee geven we weer invulling aan een deel van het coalitieakkoord.”

Perceel aan passantenhaven
De passantenhaven is een aantal jaren geleden al gerealiseerd. Het perceel voor de commerciële ontwikkeling ligt aan deze passantenhaven. Onlangs heeft onze gemeente dit perceel te koop aangeboden door een verkoop bij inschrijving. Partijen zijn in de gelegenheid gesteld om hun plannen in te dienen inclusief een bod op de grond.

Winnende partij is Evertsen Bouw Ontwikkeling B.V.
De inschrijving van Evertsen Bouw Ontwikkeling B.V. uit Zwolle is als eerste geëindigd. Het door KVH Architecten ontworpen plan bestaat uit een hotel, restaurant en een (vergader)zaal. Het hotel bestaat uit vijfentwintig kamers en twintig hotelappartementen die verschillende doelgroepen aanspreekt. Het restaurant is toegankelijk voor zowel toeristen als inwoners uit de regio. De (vergader)zaal biedt mogelijkheden voor onder andere zakelijke gasten.

Het winnende plan sluit uitstekend aan bij het Masterplan Waterfront Balk

Het plan past erg goed in de ruimtelijke omgeving en de visie op hoe water- en landrecreatie bij elkaar komen. Verder draagt het uitstekend bij aan een gastvrij onthaal door middel van een passend markant herkenningspunt dat geïnspireerd is op de voormalige Volharding. Daarnaast zorgt het plan voor voorzieningen voor een breed publiek (voor zowel de toerist als de inwoner uit de regio), biedt het de mogelijkheid om arrangementen met ondernemers uit de regio aan te bieden en betrekt het plan de omgeving tijdens de realisatie. Voor het plan is nog geen horecaexploitant gecontracteerd. In de komende maanden gaat de ontwikkelaar verkennende gesprekken voeren. Geïnteresseerden kunnen zich melden bij Evertsen Bouw.

Procedure verkoop bij inschrijving
In totaal hebben we zes inschrijvingen ontvangen. Op dinsdag 23 november 2021 hebben de inschrijvers hun plan gepresenteerd aan de selectiecommissie. Vervolgens heeft de selectiecommissie, bestaande uit onder andere Plaatselijk Belang Balk en Ondernemersnetwerk Gaasterland, alle plannen beoordeeld en het college geadviseerd om de grond aan Evertsen Bouw Ontwikkeling B.V. te verkopen. Het college heeft besloten om dit advies over te nemen.

Vervolg
In het nieuwe jaar gaan we in gesprek met de ontwikkelaar en krijgen we meer inzicht in het vervolg. Zodra hier meer over bekend is, publiceren we dit op onze website.