JOURE - Museum Joure is momenteel tijdelijk gesloten vanwege de Coronamaatregelen. Het museum heeft de sluiting goed gebruikt door de vernieuwing van de kade te versnellen. Momenteel is de hele kade afgegraven. Het lukt niet om voor 19 november de achterste museumpanden weer toegankelijk te maken. Daarom heeft Museum Joure besloten om – anders dan andere musea - op 1 december de deuren weer te openen.

Kade hoognodig aan vernieuwing toe
Museum Joure bestaat uit 10 monumentale panden, gedeeltelijk gelegen aan een opvaart van de Overspitting. Langs de opvaart loopt een kade, de Geelgietersstraat. Directeur Iris Nutma vertelt: “Het houtwerk van de kade was deels verrot en de kade verzakte de afgelopen jaren nogal. Na een flinke regenbui ontstonden er in de bestrating steevast gaten. Dat was niet langer verantwoord. We zijn blij dat de gemeente – die eigenaar is – dat nu oppakt en de kade laat vernieuwen.”

Voordat de daadwerkelijke herinrichting wordt gestart, moeten delen van de grond eerst worden gesaneerd. De grond is namelijk vervuild. Hiervoor wordt de bovengrond weggehaald en vervangen door schone grond.

Eerst doorpakken, dan op 1 december weer open
“Oorspronkelijk was het plan om het museum tijdens de hele bouwperiode toegankelijk te houden voor publiek,” vertelt Iris Nutma. “Maar dat bleek in de praktijk erg lastig. Het werk moest in stukjes verdeeld en looproutes van publiek moesten steeds verlegd. Dat zorgt ervoor dat het werk langzamer verloopt. We hebben toen besloten om de Coronasluiting goed te gebruiken en flink door te pakken.” De kades zijn nu in één keer afgegraven en tijdelijk helemaal niet te betreden. Het gebied weer toegankelijk maken, lukt niet voor 19 november, de dag waarop de musea vermoedelijk weer open mogen. Vandaar dat Museum Joure iets langer dicht blijft. Op 1 december gaan de deuren weer open. Dan is de aanpak van de kade nog niet klaar, maar zijn naar verwachting alle panden wel weer toegankelijk.