JOURE - Op zondag 14 april organiseert het Histoarysk Wurkferbân Skarsterlân een lezing van Bertus Mulder. Voormalig gedeputeerde van de provincie Fryslân en auteur van onder andere de Jonge Piter Jelles: over de oud geliefde van Fokje Pasma, Piter Jelles Troelstra. In 2020 hield hij in Museum Joure een eerste lezing over de jonge doopsgezinde boerendochter Fokje Pasma. In deze tweede lezing gaat het over haar verdere leven. Hoe kwam ze ertoe vroedvrouw te worden en hoe verging het haar?

De lezing is voor iedereen toegankelijk en begint om 14.00 in het Koffielokaal van Museum Joure (ingang via museumcafé, Museumstraat 2). Een ticket voor de lezing kost €7,00 per persoon of €10,00 incl. een museumentree en koffie/thee. Tickets kunnen zowel via onderstaande link of aan de deur worden gekocht. Er is beperkt plek en vol = vol.

Eerste voordracht
Fokjes vader en moeder hadden een boerderij die stond aan het Binnenpaad in Westermar, op de hoek van de Gravinnesingel. Toen haar ouders in 1881 verhuisden naar het Kampereiland, boerde ze met haar broer verder in Westermeer. Daar komt ze de jonge dichter Piter Jelles Troelstra tegen en krijgt verkering met hem. Maar de familie Troelstra ligt dwars. Piter Jelles schreef prachtige gedichten over ‘zijn’ Fokje; hij wil haar niet kwijt. Mulder bundelde deze gedichten in ‘Fersen foar Fokje’ (1881-1887). Piter Jelles en Fokje maken de afspraak om elkaar een jaar niet te zien, om het daarna op te nemen tegen de familie maar de verkering raakt uit. Fokje trouwt onverhoopt met vervener Hendrik van Dam, krijgt in drie jaar drie kinderen en het gaat helemaal mis. Fokje kiest ervoor een zelfstandig bestaan op te bouwen als verloskundige. En daar stopte Bertus Mulder zijn eerste lezing in 2020.

Tweede voordracht
In deze tweede lezing ‘Warber Libben’ staat het latere leven van Fokje Pasma centraal: haar opleiding tot vroedvrouw in Groningen en Amsterdam, haar praktijk als gemeentevroedvrouw in Oostburg (Zeeuws Vlaanderen) en Vlissingen, hoe ze Piter Jelles opnieuw tegenkomt, strijdt voor een fatsoenlijke betaling als vroedvrouw, in 1914 bij het begin van de Eerste Wereldoorlog het ‘Moederhuis’ opricht en hoe ze zich wijdt aan de organisatie van de kinderverzorging.

Voor tickets en meer informatie: https://www.museumjoure.nl/agenda/lezing-warber-libben-door-bertus-mulder/