JOURE -"De jacht is mooier dan de vangst" is een clichématige slogan die in het Jouster popcollectief maar al te graag wordt gebruikt. De route naar de creatie die alle kanten op meandert, uitmondend in een product, is volgens Ron Halma van 8501indie een prachtig proces. Het jachtinstinct is dan ook tijdens 2020, het 'Corona jaar', sterk aangewakkerd in de onlangs verbouwde oefenruimte/ studio aan de Edisonweg in Joure.


Dat diverse bands/ combo's met uiteenlopende muzikale richtingen beloond zijn met een nominatie om het beste nummer van Friesland 2020 te worden is een geweldige vangst. Maar liefst 12 van de 100 genomineerde nummers zijn afkomstig van de Vlecke. Niet alleen de muziek uit het Zuid Friese dorp valt op, maar ook de soms ongrijpbare videoclips, van de hand van Johan Jager, geven aan dat er in Joure veel creativiteit schuilt.

Dit bleek eerder dit jaar ook al, met de Corona Sessies vanuit het 8501indie front; vanuit diverse zolderkamers werden tijdens de eerste lockdown fragmenten van muzikale ideeën door zangers, gitaristen, drummers, toetsenisten en bassisten omgetoverd tot nummers met kop, staart én clips. Hier en daar opgepikt en beloond met een nominatie voor bijvoorbeeld de mooiste clip van Friesland (Popawards Friesland Pop).

'Dankbaar en blij zijn we dan ook met de erkenning van VPRO's 3voor12 Friesland', zegt George van der Heide met een knipoog, namens 8501indie, die hoopt dat ze weer snel de bandbusjes vol kunnen laden om live te kunnen spelen.

Stemmen kan HIER.