LANGWEER - Bauke Jonkman, eigenaar van Camping Leyenspolder aan de Langweerder Wielen, verkoopt kavels aan bestaande huurders. Hiermee kunnen particulieren hun plekje zekerstellen voor de toekomst. Een mooi initiatief waar een ruime meerderheid van de campinggasten mee instemde.

De laatste jaren zijn er tal van berichten dat projectontwikkelaars eigenaar worden van campings. Huurders worden zonder pardon aan de kant gezet om plaats te maken voor de ontwikkeling van exclusieve chalets. Gelukkig kan het ook anders.

“Ik liep al enige tijd rond met het plan om Leyenspolder verder te ontwikkelen”, aldus Jonkman. “Maar ik gun de campinggasten ook het behoud van hun vakantieplek. Daarom stelde ik voor om huurders het recht van eerste koop te bieden.”

Om dit proces in goede banen te leiden, werd er een huurderscommissie gevormd. Samen met Jonkman voerden zij constructief overleg. Zo werd vooraf vastgesteld dat minimaal 60% van de in totaal 76 huurders vóór deze wijziging moest zijn. Dit percentage werd ruimschoots behaald. Zodoende kon de verkoop doorgaan.

"Het zijn spannende tijden geweest. Er was best veel onrust, en soms ook boosheid onder bewoners. We hebben allemaal gezien wat er om ons heen gebeurde”, vertelt Jeroen van Balen van de huurderscommissie. “We zijn daarom blij dat het is gelukt om voor, door en mét bewoners deze vakantiestek te behouden. Niet alleen voor ons, maar ook voor de generaties die volgen.”

“Het is namelijk echt een unieke plek. Direct aan de Langweerder Wielen, met de jachthaven om de hoek en op loopafstand van het dorp”, vervolgt Van Balen. “Naast de mooie locatie speelt ook de diversiteit aan mensen op de camping en de binding met dorpsbewoners en lokale ondernemers een belangrijke rol.”

Jonkman en de huurderscommissie hebben een overgangsregel gemaakt voor huurders die niet willen kopen. Een aantal huurders heeft hun plek opgezegd, waardoor er momenteel nog een paar kavels beschikbaar zijn.

Gemeente De Fryske Marren
Ook gemeente De Fryske Marren reageerde positief op Jonkmans plannen om vaste huurders hun plaats te laten kopen. Wethouder Frans Veltman, portefeuillehouder recreatie & toerisme: “Het college van B&W is blij dat de eigenaar van de camping en de huurders constructief met elkaar in gesprek zijn over de toekomst van hun camping. Om hun plannen de ruimte te geven, hebben we besloten om af te zien van ons recht van eerste koop. Het is geen kerntaak van de gemeente om een camping te beheren.”

Historie Leyenspolder
Bauke Jonkman nam 16 jaar geleden de camping over van zijn ouders. De vader van Bauke, Jan Jonkman, was vanaf 1978 havenmeester en campingbeheerder in Langweer. In 1992 kocht Jonkman senior de grond voor Camping Leyenspolder van de gemeente Skarsterlân. Een aantal huurders van het eerste uur staat er nog steeds.