JOURE - Op dinsdag 12 april zal opnieuw het FK Kampioenschap Dronevliegen voor basisschoolleerlingen worden gehouden in Joure. Tijdens deze drone cup zullen leerlingen van verschillende basisscholen van CBO Meilân het tegen elkaar opnemen. Tijdens de finale vliegen de snelste dronevliegers tegen elkaar. Zij zijn als beste uit de bus gekomen tijdens de kwalificatiewedstrijden van in totaal 23 basisschoolklassen.

Voorafgaand aan deze finale heeft een lessenserie plaatsgevonden waarbij leerlingen uiteraard hebben leren vliegen met een drone, maar vooral ook bezig zijn geweest met het ontwerpen van obstakels om met de drone er overheen/langsheen/doorheen te vliegen. Dit ontwerpproces is opgezet volgens het model van onderzoekend en ontwerpend leren. Door het creatieve proces op te delen in kleine stappen kun je leerlingen gericht laten onderzoeken, overleggen en afstemmen. In een ontwerples van steeds 60 minuten worden de eerste drie stappen (uitdaging, ontwerpeisen en ideeën) behandeld door trainers van FutureMindz. De leerlingen en groepsleerkracht zijn vervolgens samen verder gegaan met het maken van een prototype en het presenteren. Uiteindelijk gaan de leerlingen verder met het uitgekozen obstakel.

De kwalificatie voor het vliegen heeft op de scholen zelf plaatsgevonden. De gekwalificeerden nemen op 12 april deel aan de finale in de sportzaal van Sportfun in Joure. 's Ochtends is de finale voor groep 5 en 6, 's middags de finale voor groep 7 en 8. Het parcours bestaat uit zelfontworpen obstakels. De uiteindelijke winnaar mag zich Kampioen dronevliegen 2022 noemen!

Het hele project van de drone cup is georganiseerd door een samenwerking van scholenorganisatie CBO Meilân en FutureMindz.