JOURE - Museum Joure heeft een bijzondere schenking ontvangen, namelijk een eeuwklok. Deze klok is zo gemaakt dat hij een eeuw lang kan blijven lopen, zonder dat je de klok gelijk hoeft te zetten. Alle schrikkeluren en dagen zijn er in verwerkt. De klok is in de jaren dertig van de vorige eeuw gemaakt door de Friese boerenzoon Uilke Stinne en aan het museum geschonken door zijn kleindochter Mary Stinne.

De boerenzoon Uilke Stinne uit Stiens, die later instrumentmaker werd bij de Spoorwegen, bouwde een klok voor uren, dagen, maanden, jaren….. Een klok voor een eeuw! Hij werkte er zo’n 4 jaar aan. In 1938 was hij klaar.

Als basis heeft de klok het uurwerk van een Friese staartklok. Hieraan heeft Stinne zo’n 15 andere mechaniekjes gemaakt voor de verschillende aanduidingen.

De klok geeft niet alleen de tijd in Nederland maar ook in Noord Oost Indië (NOI) en Noord Amerika (NA) aan. Wijzers ontbreken, Stinne maakte trommels die de tijd aangeven. Zijn zoon Johannes heeft later de klok, nadat iemand de trommels had verdraaid, helemaal gerepareerd en de gewichten gemotoriseerd. Helaas werkt dit stukje vakmanschap niet meer.

Museum Joure is blij met deze bijzondere aanwinst. Het museum heeft een grote collectie, maar dit is de enige eeuwklok. De klok is extra bijzonder vanwege de uitgebreide documentatie met de beschrijving van de onderdelen en vertanding. Zelfs de prijs van de klokkast, die Uilke Stinne heeft laten maken, is bekend.