JOURE - Tijdens de Fairtrade Week, van 29 oktober tot en met 6 november, organiseerden Fairtrade Gemeenten tal van activiteiten. Ook gemeente De Fryske Marren deed hier, als Fairtrade Gemeente, aan mee. Dit jaar werden alle scholen in De Fryske Marren uitgenodigd om hun leerlingen mee te laten doen aan een ontwerpwedstrijd. De opgave was om een eigen wikkel te ontwerpen voor een tablet Tony’s Chocolonely. Op vrijdagmiddag 25 november vond, in de raadszaal van het gemeentehuis in Joure, de prijsuitreiking plaats door de jury.


Prijswinnaars ontwerpwedstrijd Chocolonely-tablet

De eerste prijzen gingen naar Luna (7) en Jerne (9), beiden van de CBS De Trieme in Sint Johannesga, en naar Laura (11) van De Ynset in Rottum. Zij ontvingen net zoals de tweede- en derdeprijswinnaars, behalve een Tony Chocolonely-tablet met het door hen ontworpen wikkel, een ingelijste A3 foto van hun ontwerp.

Thema: ‘Fairtrade en klimaat’

Het thema was ‘Fairtrade & klimaat’. De leerlingen konden via de schoolleiding hun eigen ontwerp voor een wikkel tot en met 7 november inleveren. Ook buiten de scholen kon worden meegedaan aan de wedstrijd. De ontwerpen werden in drie categorieën verdeeld en door een externe jury beoordeeld. De mooiste ontwerpen leveren een reep Tony’s Chocolonely op met het eigen ontwerp!

Over Fairtrade

Fairtrade betekent eerlijke handel. Boeren, arbeiders en producenten in ontwikkelingslanden krijgen voor fairtrade een eerlijke prijs. Zo kunnen ze hun levensomstandigheden verbeteren en bouwen aan een toekomst voor hun bedrijf, familie en omgeving. Kinderarbeid is niet toegestaan. Ook worden er duurzaamheidseisen aan fairtrade producten gesteld.