JOURE - Het verduurzamingsproject van sportcomplex Swim- en Sportfun in Joure wordt op vrijdag 14 oktober officieel geopend. Met dit project zet de gemeente De Fryske Marren een grote stap in de verduurzaming van het gemeentelijk vastgoed. De verduurzaming van het complex – de grootste energieverbruiker van de gemeente – resulteert in een enorme CO2-reductie. Door zelf energie op te wekken kunnen de energielasten van het sportbedrijf nu en in de toekomst beheersbaar blijven. Het project is een samenwerking tussen de gemeente, Sportbedrijf De Fryske Marren en verschillende externe partners.

Zonnepanelen en warmtepompen
Op en rondom het sportcomplex zijn 2.100 zonnepanelen geplaatst. Deze zonnepanelen voorzien het complex van energie. Behalve de zonnepanelen zijn ook twee warmtepompen geplaatst. Deze warmtepompen worden gevoed door de zonnepanelen en verwarmen het bad- en douchewater. Het totale gasverbruik wordt door de zonnepanelen en de warmtepompen tot een minimum gereduceerd.

Laadpalen
Daarnaast kunnen gasten en medewerkers van Swim- en Sportfun hun elektrische auto opladen aan de nieuwe laadpalen op het parkeerterrein. Er is bovendien ruimte om het aantal oplaadpunten in de toekomst uit te breiden.

Rendement
Met behulp van een speciaal ontwikkelde tool worden de resultaten van deze grote operatie nauwkeurig gevolgd en wordt optimaal rendement behaald. Nieuwe verduurzamingsprojecten kunnen hiervan profiteren.