JOURE - Bij de rotonde aan de Tramwei in Joure is woensdag 20 november het eerste Fairtrade gemeentebord onthuld door wethouder Frans Veltman. Begin 2019 was de uitreiking van de eervolle titel Fairtrade gemeente.

In de Fryske Marren kunt u op steeds meer plekken kiezen voor fairtrade-producten, producten die zijn ingekocht onder eerlijke handelsvoorwaarden. Dit is grotendeels te danken aan de inzet van de werkgroep Fairtrade Gemeente De Fryske Marren, die wij als gemeente ondersteunen.

Titel Fairtrade Gemeente
De titel Fairtrade gemeente houdt in dat binnen de gemeente horeca, bedrijven, organisaties, winkels, inwoners en de lokale overheid samen werken aan meer eerlijke handel. Om de titel te krijgen werkte de lokale gemeenschap aan zes campagnecriteria die streven naar het vergroten van de vraag naar en het aanbod van fairtrade-producten. Vervolgens toetst een onafhankelijke jury of de gemeente voldoet aan deze criteria en zich dus een Fairtrade Gemeente mag noemen. Intussen zijn er in Nederland 89, waarvan 15 in Fryslân, die de titel hebben behaald.