JOURE - De vergunning voor de kermis in Joure ligt klaar en wordt vrijdag verstrekt, zodat de kermis dit jaar gelukkig weer door kan gaan. Een paar laatste details op de plattegrond moeten nog worden ingevuld en dan is de vergunning compleet. De kermis is van donderdag 23 tot en met maandag 27 september op de Sinnebuorren. Samen met kermisexploitant de heer Meijer kijken we nu naar de nieuwe voorwaarden vanuit het kabinet, naar aanleiding van de persconferentie van dinsdag jl. en hoe je deze moet toepassen voor de kermis. Denk bijvoorbeeld aan voldoende bezetting en vluchtwegen. “Maar we hebben er alle vertrouwen in dat we daar uit komen”, zegt Fred Veenstra, burgemeester.


Jaarmarkt

De jaarmarkt met de kraampjes van standhouders uit het hele land, waar jaarlijks vele duizenden bezoekers op afkomen, is eind augustus afgeblazen. De Midstraat en omgeving is niet of nauwelijks af te sluiten waardoor je niet aan de richtlijnen kunt voldoen en de risico’s te groot zijn om de markt op een haalbare manier te organiseren.

Kleintje Jouster Merke

De winkeliers hebben een alternatief programma bedacht, Kleintje Jouster Merke. Met kraampjes voor de winkels in de Midstraat en op zaterdag bijvoorbeeld ‘Joure onder de wol’. Momenteel toetsen we de verschillende onderdelen van het programma op haalbaarheid, dit naar aanleiding van de voorwaarden vanuit de persconferentie van afgelopen dinsdag. Nog niet alle nieuwe voorwaarden zijn concreet ingevuld, zodat we daarop wachten. Duidelijk is dat we vanaf 25 september de 1,5 meter los kunnen laten, maar voor evenementen geldt dit alleen als je een corona toegangsbewijs vraagt. Zo moeten we samen met de winkeliers per activiteit goed kijken naar de voorwaarden.

“We doen dit met een positieve insteek, omdat we het programma graag mogelijk willen maken, tenminste waar dit verantwoord is en aan de richtlijnen voldoet”, zegt Fred Veenstra. We kijken deze week naar de voorwaarden en de risico’s en gaan hier met de ondernemers over in gesprek.