OUDEGA - Hoe bespaar je thuis zo leuk en makkelijk mogelijk energie? Leerlingen van groep 6, 7 en 8 van ABBS De Fluessen in Oudega komen daar snel achter. Zij zijn vandaag tijdens de Dag van de Duurzaamheid met de Junior Energiecoach gestart. De basisschool in Oudega is de eerste in gemeente De Fryske Marren die hieraan meedoet. De eerste les werd afgetrapt met veel energie! Ze ontvingen allemaal een startpakketje met een speluitleg, een boekje, een pen en stickers. Vijf weken lang gaan ze met korte opdrachten aan de slag met energiebesparing. Elke week staat een ander onderwerp centraal.


"De leerlingen van nu zijn de volwassenen van morgen. Het is mooi om te zien hoe jongeren met duurzaamheid aan de slag willen. Want ook zij willen graag op een schone aarde leven die genoeg energie geeft. Dit project leert hen wat mogelijk is. En hoe fijn is het dat zij op die manier ook hun ouders een duwtje kunnen geven", aldus wethouder Irona Groeneveld.

Gemeente De Fryske Marren is met dit project Junior Energiecoach een pilot gestart om te kijken wat er leeft bij basisschoolkinderen en of deze manier bijdraagt aan de bewustwording bij kinderen. Als dit project succesvol is, wordt bekeken of de gemeente bij de volgende editie meer basisscholen kan aanhaken.

Junior Energiecoach

Hoe bespaar je thuis zo leuk en makkelijk mogelijk energie? Meer dan 4.100 kinderen door het hele land gaan het ervaren met Junior Energiecoach. Via school, scouting en met de bso gaan kinderen samen met hun ouders via challenges aan de slag met energiebesparing. Vandaag op de Dag van de Duurzaamheid is de start. Het doel is een schoner milieu en een vollere portemonnee door meer inzicht over thuis gemakkelijk energie besparen. Kinderen van ongeveer 7 tot 12 jaar spelen met Junior Energiecoach on- en offline een spel met leuke, leerzame challenges, puzzels, geheime post, experimenten en winacties. Kennis en bewustwording over energie nemen toe en kinderen verdienen een echt Junior Energiecoach diploma. Meer weten? Kijk op www.juniorenergiecoach.nl.

Energiecoach in De Fryske Marren

Ook Energiecoach Baukje Benedictus was aanwezig tijdens de aftrap van de eerste les in Oudega. Zij vertelde wat zij als energiecoach doet. "Energiecoaching gaat over bewustwording van je gedrag en wat voor invloed je zelf hebt om je energierekening onder controle te houden. Zo houd je meer geld over om andere leuke dingen mee te doen. Goed voor je portemonnee en goed voor het milieu, win-win dus!"

Een energiecoach geeft tips, een bespaarboekje en besparende producten die makkelijk te installeren zijn. Zowel huurders als eigen woningbezitters kunnen een afspraak maken. "We hebben in drie jaar tijd ongeveer 850 huishoudens bezocht", vertelt Baukje. "Met de komst van allemaal nieuwe Junior energiecoaches zullen dit er veel meer worden!" Kijk voor meer informatie over de energiecoach in De Fryske Marren op www.tukwenjen.nl/energiecoach.