LANGWEER - Het centrum van Langweer wordt een stuk minder blikkerig. Na een succesvolle proef in 2019 wil het college van B&W het toeristische gebied rondom de Buorren permanent autoluw maken.


Het dorpshart is voortaan alleen nog toegankelijk voor bestemmingsverkeer. Daarnaast wordt er voor dat bestemmingsverkeer een blauwe zone ingesteld. Het plan is een voorstel van Plaatselijk Belang Langweer en Ondernemers Vereniging Langweer. Met de maatregelen wordt het veiliger en een stuk prettiger verblijven en wonen in het centrum.

Lang parkeren en ontheffingen
Veel bewoners van het centrum van Langweer hebben moeite met de auto kwijtraken bij hun huis. De spaarzame plekjes worden vaak ingenomen door toeristen. In de blauwe zone mag bestemmingsverkeer voortaan maximaal een half uur parkeren om te laden of lossen. Wie langer wil parkeren, kan de auto kwijt op één van de parkeerterreinen rondom het centrum. Voor bewoners van het centrum verandert er niets. Bewoners van de Efterom en Weverstreek kunnen een ontheffing voor de blauwe zone aanvragen.

De voorgestelde wijziging wordt binnenkort als verkeersbesluit gepubliceerd. Als daar geen bezwaar op wordt gemaakt, kunnen de maatregelen dit najaar in gaan. Dit zomerseizoen was het centrum van Langweer vanaf 12:00 uur afgesloten voor gemotoriseerd verkeer vanwege de tijdelijk uitgebreide terrassen in corona-tijd.