JOURE - Goed nieuws voor natuurliefhebbers! Een fijne wandeling maken kan binnenkort ook in het bloemrijke insectenpark (30.400 m²) in Joure. Het gebied ligt langs de A7 - Joure industrieterrein Woudfennen en sluit aan bij het naastgelegen Roazebosk. Het park krijgt een natuurlijke- en bloemrijke uitstraling passend in het omliggende landschap. Het wordt dan ook een trekpleister voor vlinders en andere bloem bezoekende insecten. Een positieve stimulans voor de biodiversiteit. Hopelijk kunt u vanaf deze zomer optimaal genieten van de b(l)oeiende kruiden in het park.


Bloemmengsels

In totaal krijgt het park een oppervlakte van 30.400 m². Bij het ontwerp is rekening gehouden met de leefomgeving voor wilde bijen en vlinders, de diversiteit aan kleur, de planthoogte- en eigenschappen, groeiplaatsomstandigheden (grondsoort) en ook de ligging van het park. We zaaien twee soorten (meerjarige) bloemenmengsels in.

De (meerjarige) bloemenmengsels hebben we begin oktober 2020 al ingezaaid. Door in het najaar te zaaien heb je vooral minder last van éénjarig onkruid (zoals melde, perzikkruid en hanepootgras). Dit kiemt - als deze zaden ergens in de grond zitten - vooral in het voorjaar in losgemaakte grond. Door in het najaar te zaaien, is de grond gedurende de winter al een beetje tot rust gekomen en zullen de eenjarige onkruiden minder massaal kiemen. Zo wandelt u straks onder andere tussen gele, witte, paarse en roze bloemen.

Voordat het park optimaal in groei en bloei staat, is nog wel even tijd nodig. De ontwikkeling van de meerjarige mengsels - waaronder de bloemkleuren - duurt ongeveer twee jaar.

Bosplantsoen
Daarnaast wordt er nog een gedeelte bosplantsoen aangeplant van zo’n 500 m². De aanleg wordt gesponsord door Belangenvereniging Bedrijvenpark Woudfennen Joure. Voor de bescherming van de planten en insecten zijn viervoeters - met uitzondering van hulphonden - niet toegestaan.