DE FRYSKE MARREN - De gebeurtenissen in Oekraïne laten velen niet onberoerd. Gemeente De Fryske Maren krijgt heel veel telefoontjes en mailtjes van inwoners die iets willen doen voor de mensen uit Oekraïne. Burgemeester Fred Veenstra van De Fryske Marren noemt het hartverwarmend. "Mensen bieden hun vakantiewoning, hun zolder of een extra kamer aan die ze nog vrij hebben. Ook worden er veel goederen en kleding ingezameld. Het is mooi om te zien dat iedereen een steentje wil bijdragen en wil helpen.'"

Mailadres
Om het aanbod te inventariseren heeft de gemeente het mailadres oekraine@defryskemarren.nl ingesteld. Hier kunnen inwoners terecht voor vragen en worden de aanbiedingen voor huisvesting verzameld. Veenstra: "Momenteel kunnen we als gemeente nog niet actief handelen, we wachten op concrete verzoeken en regelingen van de landelijke overheid. Dat gaat natuurlijk wel gebeuren en dan willen we er klaar voor zijn. We registreren ieder aanbod voor huisvesting en opvang. Als we eenmaal weten hoeveel vluchtelingen we in onze gemeente mogen huisvesten, nemen we contact op met degenen die dit hebben aangeboden".

Aansluiten bij landelijke aanpak
Ook zijn veel Friezen begonnen met inzamelacties, het aanbod van goederen en kleding is massaal. De gemeente raadt iedereen die een dergelijk initiatief wil starten aan om te informeren bij hulporganisaties zoals het Rode Kruis en Stichting Vluchtelingenwerk, waar behoefte aan is. Ook is het mogelijk om financieel bij te dragen, dat kan op Giro 555. Hier zijn verschillende hulporganisaties aan verbonden zodat de juiste hulp wordt ingezet.

Vragen?
Heeft u vragen over de situatie in Oekraïne of wilt u huisvesting aanbieden, mail dan naar het gemeentelijke informatiepunt oekraine@defryskemarren.nl. We houden de vragen bij en vullen de website aan met meest gestelde vragen en antwoorden. Voor wie persoonlijk contact wil kan terecht op het algemene nummer van de gemeente: 14 05 14.

Meer informatie

www.rodekruis.nl
www.stichtingvluchtelingenwerk.nl
www.oekraineheefthulpnodig.nl