DE FRYSKE MARREN - Nu het zomerseizoen echt gestart is, draaien de bruggen ook weer volop. Gemeente De Fryske Maaren heeft het afgelopen weekend een aantal vragen gekregen over het innen van het bruggeld via het klompje.

Is het klompje een besmettingsrisico?

De belangrijkste vraag die ze kregen is of het klompje waarmee het bruggeld geïnd wordt ook een besmettingsrisico met zich meeneemt. Watersporters betalen bij de gemeentelijke bruggen het bruggeld contant via een klompje aan een hengel. Zoals elke transactie neemt dit een beperkt risico met zich mee. Een risico dat door de watersporter eenvoudig verder te beperken is door na het betalen van bruggeld de handen te wassen, zoals na elk winkelbezoek geadviseerd wordt. Het klompje wordt na elke brugopening door de brugwachter ontsmet. De bruggelden zijn bovendien afgerond zodat gepast betalen eenvoudiger is en er niet gewisseld hoeft te worden.

Is het een optie om tijdelijk te stoppen met het innen van bruggeld?

Het bruggeld is een belangrijke inkomstenbron voor het bedienen en beheren van de bruggen. Op jaarbasis komt er via het bruggeld tussen de €200.000,- en €300.000,- binnen. Het merendeel daarvan wordt uiteraard geïnd tijdens het hoogseizoen als de bruggen het meest openen. Hierom, en omdat het besmettingsrisico beperkt is, is het voor ons geen optie om het bruggeld niet te innen.

Innen via een andere manier, bijvoorbeeld contactloos betalen via een pinautomaat, zorgt voor evenveel contactmomenten en langere wachttijden voor de brug. Daarnaast vinden we het zonde om deze traditie, die aangemeld is als immaterieel erfgoed, te stoppen.