JOURE - Vanaf 1 juni is de horeca weer open en kunnen we weer genieten van een terrasje. Buiten is er op veel locaties in onze gemeente gekeken naar meer terrasruimte om de horeca voldoende ruimte voor zitplaatsen op 1,5 meter te geven. Ook zijn op een aantal plekken in onze gemeente verkeersaanpassingen gedaan om de situatie ook voor fietsers, voetgangers en winkelend publiek veilig te houden. In Joure is de situatie vrijdag jl. besproken met zowel horeca als winkeliers en geldt vanaf maandag 29 juni een iets aangepaste situatie.


Aanpassing na proefperiode

In Joure was in eerste instantie de Midstraat dagelijks vanaf 12 uur dicht voor auto’s. Dit zorgde voor meer terrasruimte met daarnaast een veilige doorgang en voldoende ruimte voor winkelend publiek, voetgangers en fietsers. Veel winkeliers van het deel 'Midstraat op zijn Breedst (MOB)' vonden 12 uur te vroeg omdat er dan ’s middags niet meer voor de winkel geparkeerd kan worden. De situatie door de coronacrisis was voor iedereen nieuw, zodat vooraf was afgesproken om na een aantal weken de nieuwe situatie te bespreken en elkaar weer op te zoeken.

Auto's kunnen tot 17 uur de Midstraat inrijden

Na een proefperiode is de situatie vrijdag jl. besproken en passen we de tijden aan. Vanaf maandag 29 juni is de Midstraat tot aan de Jouster Toer tot 17.00 uur dagelijks bereikbaar voor auto’s, behalve op zondag en tijdens de weekmarkt op woensdagmiddag. De terrasruimte blijft zoals die nu is omdat de doorgaande route voor auto’s, ter hoogte van het DE-plein, gebruik maakt van de calamiteitenroute. Tot 1 oktober blijft dit de rijroute.

Veiligheid en duidelijkheid

Zo houden de terrassen de ruimte die ze nodig hebben voor 1,5 meter zitjes en zijn de winkels tot 17 uur met een auto bereikbaar. Voor de veiligheid plaatst de horeca op het DE-plein nog een aantal extra terrasschermen. Zo is er duidelijkheid voor fietsers, voetgangers, winkelend publiek en horecabezoekers én blijft de situatie aan de veiligheidsvoorwaarden voldoen.

Deze oplossing, die in overeenstemming met betrokkenen is vastgesteld, geldt tot 1 oktober. Uiteraard blijven we met elkaar in gesprek over de situatie en de veiligheid, aldus de gemeente.