DEN HAAG - Premier Rutte heeft hedenavond in de persconferentie nog meer versoepelingen aangekondigd met betrekking tot de coronacrisis. Met een zogenaamde exit-strategie liep het kabinet stap voor stap een soort van spoorboekje door met maatregelen die versoepeld gaan worden.

Rutte begon de persconferentie met het danken van het Nederlandse volk: "We hebben wat bereikt met elkaar waardoor de druk op de zorg is afgenomen en daarvoor wil ik u allen danken. Toch blijft het devies dat voorzichtigheid nu beter is dan spijt achteraf.'

Minister van Volksgezondheid, welzijn en sport, Hugo de Jonge benadrukte dan ook nog eens de standaardmaatregelen zoals de 1,5 meter maatregel, het thuisblijven zeker wanneer men zich niet goed voelt, niet de drukte op te zoeken, en de hygiënemaatregelen in acht te nemen. Daarnaast meldde De Jonge dat er de komende weken nog meer stappen worden gemaakt betreffende het testen van personen.

Premier Rutte liep hierna de stappen door tot versoepeling van de maatregelen waarbij hij nogmaals de nadruk legde dat alles onder voorbehoud is en dat vooral de virusverspreiding beheersbaar moet blijven. De effecten voor de zorg en de drukte op straat en in het verkeer zijn daarin de belangrijkste criteria.

De belangrijkste punten die Rutte noemde zijn:

- Per 11 mei basisscholen en kinderopvang gedeeltelijk open. Kinderen gaan hele dagen naar school, dus geen halve dagen zoals eerder vermeld
- Per 11 mei mogen de meeste mensen met contactberoepen weer aan de slag o.a, kappers, pedicures, fysiotherapeuten en autorijscholen enz.
- Per 11 mei mag iedereen buiten sporten binnen de 1,5 meter regel
- Per 11 mei mogen de bibliotheken open, binnen de 1,5 meter regel
- Per 1 juni voortgezet onderwijs open, binnen de 1,5 meter regel
- Per 1 juni terrassen open (max. 2 personen aan een tafel binnen 1,5 mtr regel.
- Per 1 juni mogen ook restaurants, theaters, bioscopen, poppodia enz. open (max. 30 personen)
- Per 1 juni volledige dienstregeling Openbaar Vervoer waarbij iedereen een mondkapje draagt
- Per 15 juni Middelbaar Beroeps Onderwijs open te spellen voor praktijkexamens
- Per 1 juli het getal van 30 personen verhogen tot 100 personen
- Per 1 juli toiletten/douches camping open
- Per 1 september alles open waar mogelijk (onder voorbehoud)

Rutte sloot af met de woorden dat hij beseft dat er mensen blij zijn gemaakt, maar ook een hoop mensen niet en vraagt expliciet om geduld te betrachten om tot goede en praktische oplossingen te komen. 'We moeten het samen blijven doen want we zijn samen verantwoordelijk. De ruimte die er nu is voor versoepeling hebben we dan ook zelf verdiend'.

Op Rijksoverheid.nl zijn alle maatregelen nog eens na te lezen.