De hele dag ben je harstikke moe, maar ’s avonds lig je klaarwakker naar het plafond te staren. Hoe kan dat? De volgde dag herhaalt zich hetzelfde patroon. Overdag moe en ’s avonds de slaap niet vatten. Dit fenomeen wordt ook wel ‘geconditioneerde opwinding’ genoemd.


Gewoonte
Ben je een goede slaper dan val je waarschijnlijk elke avond snel in slaap. Wanneer je in bed stapt triggert dat het gevoel van slaperig zijn. Lig je elke nacht te piekeren dan heb je het probleem dat je lichaam meteen onrustig wordt als je gaat liggen. Gaat dat een periode zo door dan wordt je slaapprobleem geconditioneerd, oftewel een gewoonte.

Entertainment
Hebben goede slapers hier dan nooit last van? Jawel, slaap je altijd best, maar maak je er plots de gewoonte van om je laptop voor het slapen gaan nog even te pakken dan wordt je bed een plek van entertainment in plaats van rust. Eveneens mensen die ineens met veel stress te maken krijgen kunnen veranderen van een goede slaper in een hele slechte.

Melotine
Volgens slaapexperts moet je ervoor zorgen dat je bed ook echt een plek is om in te slapen. Ga dus niet meer het internet nog op om een leuke kipling of eastpak rugzak te zoeken of die ene serie afkijken op televisie. Zodra je brein je bed associeert met entertainment is het helemaal mis. Bovendien is het licht wat van je mobiel of televisie afkomt niet bevorderlijk voor je nachtrust. Blauw licht vermindert de productie van het slaaphormoon melotine die je nodig hebt om in slaap te vallen.

Therapie
Ga daarnaast op zoek naar wat de oorzaak is van je gedraai. Wat zit je dwars en waar pieker je over. Is er echt een probleem of zit je gewoon te laat op je smartphone. Functioneer je overdag niet meer dan is het een goed idee om cognitieve gedragstherapie voor slapeloosheid te volgen. Dat is een grote stap. Kleiner aanpakken kan ook door thuis therapie te gaan volgen met behulp van een app.

Echt moe worden
Ben je avonden achter elkaar klaarwakker dan is het een mogelijkheid om na twintig minuten uit bed te stappen en iets te doen waar je heel moe van wordt. Verder adviseren slaapexperts om alcohol, cafeïne en tabak te vermijden. Fanatiek sporten, wandelen met een zware micmacbags of jezelf uitputten met spieroefeningen kan een laatste redmiddel zijn om snel naar dromenland te vertrekken.