NEDERLAND - Niesbuien, jeukende ogen, snotteren, hoesten en meer allergische reacties. Voor pakweg twee miljoen hooikoortspatiënten in Nederland kan het wel eens een vervelend weekje worden. Zeker gedurende deze coronacrisis waar een medemens al schrikt als men een keer niest. Door het droge voorjaar verwacht de Universtiteit van Wageningen deze week een piek te verwachten in het hooikoortsseizoen.


De bloei van de grassen leek eerder dit voorjaar al vroeg op gang te komen en half april werden de eerste graspollen al waargenomen. Doordat het echter lang warm bleef is de groei van het gras vertraagd en is er nog geen echte piek geweest.

Na de buien van afgelopen weekend is de bloei van het gras bevorderd en verwacht men de piek deze week alsnog. De massaal aanwezige bloeihalmen in grasvelden en bermen zullen in de komende dagen alsnog hun pollen afstoten aan de lucht. Doordat er de komende week nog geen regen wordt verwacht zal de hoeveelheid pollen in delucht toenemen en de hooikoortsklachten toenemen.

Op Weeronline een uitgebreid verslag over wat de hooikoortspatiënten de komende tijd kunnen verwachten.