JOURE - Vandaag stonden twee mannen terecht, die worden verdacht van het uitlokken van het in brand steken – tot twee keer toe – van de Tesla’s van een curator uit Joure. Beide keren leidde dat tot een levensgevaarlijke situatie omdat de auto’s dicht bij de woning van de curator stonden en zij met haar kinderen thuis lag te slapen.

Beide mannen worden ervan verdacht de brandstichtingen op 5 maart 2018 en 19 april 2018 te hebben uitgelokt. Eerder werd een nu 34-jarige man uit Noordwolde opgepakt en veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf en TBS voor deze branden. Tijdens de eerste pro forma zitting bij het Gerechtshof op 13 augustus 2020 heeft de man openheid van zaken gegeven. Hij bekende dat hij de auto’s van de curator in brand had gestoken maar gaf aan dat hij daartoe opdracht had gekregen van de twee verdachten die vandaag terecht staan. Hiervoor zou hij 1.500 euro per brand hebben gekregen.

Het onderzoek naar de twee opdrachtgevers gaf voldoende aanleiding om op 26 augustus 2020 de 38-jarige eigenaar van een werf in Leeuwarden aan te houden als verdachte. Het slachtoffer was curator in het faillissement van de werf. De andere verdachte is een 55-jarige man uit Burgum. Hij zou in opdracht van de werfbaas de man uit Noordwolde hebben ingeschakeld om de Tesla’s in brand te steken.

De rechtbank besliste tijdens een regiezitting dat er zes getuigen gehoord moesten worden bij de rechter-commissaris, waaronder de brandstichter uit Noordwolde.

De officier van justitie noemde de brandstichtingen en de uitlokking daarvan ‘ondermijning van de rechtsstaat’. Een curator, een semi-publieke functie, moet onbevangen haar werk kunnen doen. Verdachten hadden echter de intentie om haar angst aan te jagen door haar in haar privé-omgeving te treffen. Het Openbaar Ministerie is van mening dat alleen een gevangenisstraf recht doet aan de ernst van deze strafbare feiten. De officier van justitie eist tegen beide verdachten een gevangenisstraf van zes jaren.